Huis zelf verkopen

Zo onderhandel je het hoogste bod bij de verkoop van je huis

26-mrt-2018 12:05:00 / by Daphne

onderhandelen huis verkopen

Yes! Je hebt een potentiële koper overtuigd om een bod op je huis te doen. Alleen… het bod is niet helemaal naar wens. Wat doe je nu? Als het bod onrealistisch laag is, reageer dan niet. Dat is het beste signaal om aan te geven dat je het geen goed bod vindt. Het toont ook aan dat er mogelijk nog anderen geïnteresseerden zijn.

Onderaan het artikel sommen we de belangrijkste zaken nog even op voor je.

Als de koper écht je huis wilt bezitten, zal die misschien nog met een nieuw bod aankloppen. Maar vaker zal het bod wel redelijk zijn, maar weet je zeker dat er ook marge is om meer geld voor je huis te krijgen. Dan is er ruimte voor onderhandeling. Daarom leggen we in deze blog uit hoe je het hoogste bod voor je huis onderhandelt.

Weet wat je minimumprijs is

Om een zo hoog mogelijk bod te krijgen voor je huis, moet je ook weten wat je minimumprijs is. Opgelet: houd dit wel redelijk. Een rijhuisje van nog geen 100m² bewoonbare oppervlakte ga je echt niet verkopen aan 500.000 euro. Maar aangezien er een bod is, zal je vraagprijs wel oké zijn en ben je geloofwaardig overgekomen. Indien het bod iets te laag is naar jouw mening, is er ruimte voor onderhandeling. Om die onderhandeling goed te laten verlopen, is het belangrijk dat je een antwoord hebt op deze 3 vragen:

 1. Wat is je minimale verkoopprijs?
 2. Wat zijn punten waar je eventueel over wilt onderhandelen?
 3. Waar wens je absoluut geen water bij de wijn te doen?

De antwoorden op deze 3 vragen vormen het onderhandelingskader. Blijft een kandidaat-koper een bod plaatsen dat niet aan dit kader voldoet, is het simpel: geen deal!

Je huis verkopen zou geen gokspel mogen zijn.

Instahome blijft een revolutie teweegbrengen in de vastgoedsector door voorspellende analyses te gebruiken
om de perfecte koper voor elk huis te vinden.

Instahome verwerkt gebruikersgegevens van derden zoals Google of Facebook
met een eigen algoritme om te bepalen of die persoon misschien
op zoek is om een huis te kopen, en zo ja, worden er advertenties
op verschillende platforms gemaakt in de hoop van hen te laten kopen.

KLIK HIER: Je huis ook snel verkopen dankzij onze software

Profileer je huis

Ook tijdens het onderhandelingsproces is het belangrijk dat je bewust blijft van de voor- en nadelen van je woning. De voordelen van je huis zijn dé argumenten voor het vragen van een hoger bod. Maar de nadelen, zullen de redenen zijn waarom je potentiële koper lager biedt. Zorg dat je voor elke mogelijke opmerking een antwoord klaar hebt liggen. Zeker wanneer je huistype niet heel uniek is in de omgeving, zal daar je profilering op aankomen. De vraag die je voor je potentiële koper moet beantwoorden, luidt: “Waarom koop ik jouw huis en niet dat van een straat verder?”

Elk tegenbod dat je doet, is je eindbod

Super belangrijk is dat wanneer je een tegenbod formuleert, je doet alsof dit het eindbod is. Laat zo min mogelijk onderhandelingsruimte achter. Vermijd dus uitdrukkingen zoals:

 • “Om te beginnen…”
 • “Dit is mijn eerste tegenbod…”
 • “Dit is het bod en veel lager zal ik toch niet zakken…”

Deze drie ongelukkige uitingen zullen je potentiële koper immers uitnodigen om toch een lager bod te bieden. Want je laat zien dat je minimumprijs nog niet is bereikt.

Meerdere kopers, laat het weten

Heb je meerdere potentiële kopers, laat dit dan onmiddellijk weten aan de persoon met wie je onderhandelt. Dit zorgt voor een beetje druk en zal je kansen op een heel goed bod verhogen. Maar ook hier is het belangrijk dat je redelijk en realistisch blijft. Wanneer je een koper te veel onder druk zet, kan het zijn dat hij door een naar gevoel uiteindelijk zich terugtrekt en dan kan je helemaal opnieuw beginnen… Dat is tijdverlies!

Iedereen kan onderhandelen

Laat je niet van de wijs brengen door verkooppraatjes van makelaars die zeggen dat alleen zij de beste prijs voor je woning kunnen onderhandelen. Met de tips in deze blog kan iedereen het hoogste bod krijgen. Ben je toch niet helemaal zeker van je stuk. Volg dan onze videocursus “Hoe onderhandelen en een rondleiding geven”. Met onze video's haal je zeker de beste onderhandelaar in jezelf naar boven.

Graag sommen we de belangrijkste zaken nog even op:

 • Houd het hoofd koel
  Behandel de andere partij altijd vriendelijk en met respect, maar geef nooit zomaar toe.
 • Voorkom een impasse
  Als beide partijen in hun eerste bod blijven hangen, stranden de onderhandelingen. Bedenk van tevoren op welke punten je eventueel bereid bent water bij de wijn te doen.

 • Wees creatief
  Probeer meerdere manieren te bedenken om tot overeenstemming te komen. Is de prijs niet onderhandelbaar? Misschien valt er te onderhandelen over de overdrachtsdatum of roerende zaken.

 • Blijf bij de feiten
  Onderhandel op basis van objectieve criteria. Als het eerste bod te laag lijkt, ga dan niet meteen in de aanval, maar vraag de koper hoe hij tot dat bedrag gekomen is. Of geef bijvoorbeeld op basis van een keuringsrapport aan wat er allemaal aan meerwaarde in het huis zit.

 • Maximum bepalen
  Bepaal van tevoren hoeveel je minimaal voor het huis wilt hebben. Zo weet je meteen of verder onderhandelen zin heeft.

 • Presentatie
  Beoordeel ieder bod stellig, als een eindbod. Een opmerking als: ‘Om te beginnen zat ik te denken aan een verkoopprijs van…’ geeft de koper erg veel onderhandelingsruimte. 

 • Twee winnaars
  Houd in het achterhoofd dat onderhandelen een proces is waarbij er twee winnaars zijn: de koper koopt het huis voor een goede prijs en jij krijgt de prijs die je graag wilt hebben.

Topics: woning zelf verkopen, huis zelf verkopen, huis verkopen zonder makelaar, tips huis verkopen, woning verkopen zonder makelaar, appartement verkopen zonder makelaar, appartement zelf verkopen

Daphne

Written by Daphne

Marketing verantwoordelijke