Huis zelf verkopen

Houtskeletbouw: voor- en nadelen

3-aug-2018 14:20:59 / by Daphne

houtskeletbouwWil je een huis kopen of bouwen met skeletbouw? We zetten graag alle voor- en nadelen even op een rij. 


Opbouw

Binnen houtskelet zijn er voor de wandopbouw verschillende technieken en materialen. Vergelijk het met de traditionele bouwmethode. Daar heb je ook verschillende soorten bouwblokken voor de binnenmuur en meerdere alternatieven voor spouwisolatie. Bij houtskelet vertaalt zich dat in verschillende beplatingsmaterialen, houtsoorten voor het skelet en isolatie.

Isolatie
De holte tussen deze wanden wordt opgevuld met een isolatiemateriaal, tegenwoordig een beter isolerend materiaal dan vroeger natuurlijk. Dit is akoestisch en thermisch isolerend materiaal.

Soorten
Houtbouw wordt meer en meer gebruikt en er worden twee soorten onderscheiden:

 • Massieve houtbouw: hierbij zijn de binnenmuren volledig uit hout gemaakt. De afwerking aan de buitenkant kan je zelf kiezen. Het resultaat is een woning met een warme en landelijke uitstraling.
 • Houtskeletbouw: De ‘echte’ houtskeletbouw. Hierbij bestaat alleen het zogenaamde skelet van de woning uit hout. De buitengevel bestaat meestal uit gewone baksteen, metselwerk dus. Het is vooral populair bij mensen die van een traditionele woning houden, maar ook zorg willen dragen voor het milieu.

Houtskeletbouw
Een houtskeletbouw hoef je dus op het eerste gezicht niet te herkennen want het kan net als een traditionele woning een buitengevel in baksteen of elk ander materiaal krijgen. Bij houtskeletbouw bestaat het geraamte van je woning uit houten stijlen. Je huis wordt dus door een houten constructie ‘gedragen’. Houtskeletbouw wordt voornamelijk gekozen omdat het energiezuinig is.

 

Je huis verkopen zou geen gokspel mogen zijn.

Instahome blijft een revolutie teweegbrengen in de vastgoedsector door voorspellende analyses te gebruiken
om de perfecte koper voor elk huis te vinden.

Instahome verwerkt gebruikersgegevens van derden zoals Google of Facebook
met een eigen algoritme om te bepalen of die persoon misschien
op zoek is om een huis te kopen, en zo ja, worden er advertenties
op verschillende platforms gemaakt in de hoop van hen te laten kopen.

 

Download Gratis Checklist Hoe mijn woning zelf verkopen

Voordelen

 • Energiezuinig en milieuvriendelijk
 • Het is een droge bouwtechniek
 • Houtbouw is erg goed isolerend
 • Goedkopere bouwmethode
 • Snellere bouwmethode
 • Snel wind en waterdicht zijn bespaart op de kosten en zorgt voor een drogere bouw
 • Duurzamer bij de keuze van het juiste hout 
 • Gezonder binnenklimaat volgens sommigen

Nadelen

De nadelen van houtskeletbouw zijn:

 • Een houten skelet kan rotten.
 • Vocht en schimmel krijgen bij een houten skelet sneller de kans.
 • Bij een houten skelet kan er sneller brand ontstaan.
 • De kans op ongedierte is bij een houten skelet groter.
 • Een houten skelet isoleert bij een verkeerde constructie minder dan traditionele bouw.
 • Hout is minder duurzaam dan traditionele bouw.

 

Prijs

De prijs van houtskeletbouw is lager dan van traditionele bouw met veel handwerk op de bouwplaats. Volgens de begrotingen van aannemers is het prijsvoordeel zo’n 20% van hout ten opzichte van traditioneel. Veel van het voordeel zit in de besparing op manuren op de bouwplaats.

 

Kosten per m²

De prijs per m² daalt vanzelfsprekend mee wanneer de totale kosten dalen. Doordat je minder afhankelijk bent van het weer (het dak zit er gewoon sneller op) krijg je ook minder te maken met het werken in regen en wind. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd en geld maar is het binnenklimaat ook beter wanneer je verhuist. Veel nieuwbouw traditionele woningen zijn vaak behoorlijk vochtig wanneer ze opgeleverd worden.

Nattigheid voorkomen
Kalkzandsteen muren lijken dan wel droog, maar de praktijk is dat het jaren kan duren voordat het vochtpercentage in de woning daalt naar een gezonder niveau. 

Houtskeletbouw of wat anders
De meeste huizen worden met steen opgetrokken. Houtskeletbouw is een goedkoper alternatief. het is goedkoper omdat je zo sneller een huis kunt bouwen, de bouwtijd is sneller en daar zit de grootste winst.

Onderhoud
Aan een traditioneel skelet hoeft in principe geen onderhoud plaats te vinden. Bij een houten skelet is dit een compleet ander geval en is er af en toe onderhoud nodig. Wanneer er geen onderhoud plaatsvindt krijgt het rotten van hout sneller de kans en is de levensduur van de complete woning minder. Over het algemeen is ventilatie belangrijk en heeft het hout de kans nodig om te drogen. Wanneer het houten skelet in de natte grond gaat krijgt het skelet nooit de kans om te drogen. Als het hout nat blijft is het niet mogelijk om een woning in conditie te houden. Binnen een woning met houten skelet is voldoende ventilatie nodig om het hout de kans te geven.

Ventilatie
Hoewel er ook onderhoudsvrije houtsoorten zijn en plastic hout lookalikes. Verder is ook de detaillering van het hout van belang. Als vocht niet weg kan via ventilatie of als hout constant met de ‘voeten in het water staat’, helpt zelfs de beste behandeling niet.

Behandeling hout

Je ziet het; net zoals alle andere gebouwen, zijn ook houtskeletbouw woningen gevoelig voor natuurlijke elementen en dat is belangrijk om te weten bij een nieuw huis bouwen. Als ze onbehandeld worden gelaten zullen ze niet lang meegaan. Het ongedierte en vocht zijn de 2 meest voorkomende oorzaken van schade. Dus daarvoor moet je de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen nemen om een goede levensduur te garanderen voor het skelet en de opbouw van het huis.

Geraamte
Om te beginnen bij de eerste bouw van het houten geraamte, is het belangrijk om voor een goede kwaliteit hout te kiezen. Het vervolgens juist behandelen van het hout zal ook helpen bij het waarborgen van de lange levensduur. En hierbij moeten we even technisch worden.

Behandeling hout
Er zijn verschillende soorten chemicaliën die kunnen worden gebruikt om hout te behandelen, waaronder natriumsilicaat met 2 voordelen. Namelijk het voorkomen van indringende hout insecten en daarnaast heeft het behandelingsmiddel vlamvertragende eigenschappen.

Levensduur
Dit helpt dus om de levensduur van een houten woning uit te breiden. Een van de belangrijkste oorzaken van de schade voor houten woningen zijn houtworm aanvallen, waardoor het hout langzaam aangetast wordt. Insecten houden ervan om van het hout te eten en deze grote houten skeletten van hout zijn binnen vaak warm waardoor het een perfecte plek is voor insecten. Een preventieve insect behandeling geeft dan de oplossing

Vocht houtskeletbouw
Het andere probleem van houtskeletbouw is, wanneer er water in het hout lang blijft hangen, en deze waterschade kan heel uitgebreid worden. Zodra de temperatuur daalt en het water dat in het hout sijpelde bevriest, zet het uit in ijs waardoor het hout uit elkaar gaat splitsen. Je kunt het hout met een behandeling die het hout waterdicht maakt beschermen. Een waterdicht behandeling zal geen water of vocht binnen laten in het hout.

Behandeling
Het moge duidelijk zijn: een houtskeletbouw huis is prima mogelijk met de juiste voorzorgsbehandelingen. Dit soort maatregelen moeten worden genomen bij het bouwen van een houten huis.

Topics: woning kopen, huis kopen

Daphne

Written by Daphne

Marketing verantwoordelijke