Huis zelf verkopen

5 aspecten die de waarde van je huis beïnvloeden

4-mei-2018 12:30:00 / by Lien

waarde huis

De vraagprijs van je woning bepalen is erg moeilijk. Hoeveel is je huis eigenlijk waard? Dit staat uiteraard los van de waarde die je zelf aan je huis of appartement hecht. Een emotionele band weerhoudt objectiviteit. Met deze 5 aspecten moet je zeker rekening houden bij het bepalen van de vraagprijs. Zo kan je een eerste schatting maken van de waarde.

  1. Ligging en omgeving

De locatie is de belangrijkste factor die de vraagprijs van je woning bepaalt. In een stad zal de prijs de lucht ingaan, terwijl je op andere plaatsen minder betaalt voor dezelfde woning. Een beduidend aspect hierbij is werkgelegenheid, die de huizen en appartementen in steden duurder maakt. De bereikbaarheid van de woning is ook doorslaggevend. Als je dichtbij een autostrade, openbaar vervoer en winkels wilt wonen, zal je hiervoor een meerprijs betalen. Geluidsoverlast door treinsporen, drukke wegen of luchthavens doen de prijs dan weer dalen.

 

Klik hier: GRATIS SCHATTING

 

  1. Oppervlakte van de grond en bewoonbare oppervlakte

Hoe groter de oppervlakte van je woning, hoe meer je ervoor zal kunnen vragen. Té groot is natuurlijk ook weer niet goed, want een huis verwarmen kost erg veel door de verbruikte energie. De prijs zal ook afhangen van het type woning: een appartement, rijhuis, halfopen bebouwing, vrijstaand huis, … De afwerking en gebruikte materialen op de bewoonbare oppervlakte dienen tevens in rekening te worden gebracht.

Huis zelf verkopen tips: Lees hier het advies van onze experten

  1. Bouwjaar

Hoe ouder je huis of appartement, hoe minder geld je ervoor kan vragen. De EPC-waarde (link naar blog daarover), zal veel hoger liggen en het gebouw zal wat gebreken beginnen vertonen. Oudere gebouwen zijn moeilijker te isoleren en daar is de energierekening de dupe van. Echter kan een oude woning ook een troef zijn. Een oudere woning heeft charme en daarvoor willen mensen vaak dat ietsje meer betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klassieke herenwoning, waar de overgrote meerderheid zot van is.

  1. Huidige staat van de woning

De vraagprijs zal verschillen naargelang je woning instap klaar is of nog veel werk vereist. Een slechte afwerking, grote aanstaande verbouwingen, lekken en andere mankementen, kunnen de prijs meteen doen kelderen. Is een renovatie noodzakelijk? Lees het hier

Huis waarde bepalen: Doe het hier

  1. Kenmerken van het huis of appartement

Als je huis of appartement is gebouwd met bepaalde waardevolle materialen, kan je hier een meerprijs voor vragen. Een parket, mooie marmer, dubbele beglazing, gepantserde deuren, intercom, … kunnen de vraagprijs doen stijgen. Ook de richting van je huis doet veel, bijvoorbeeld een zuid gericht terras. Een zwembad, zonnepanelen of andere luxe-elementen kunnen je ook flink helpen de vraagprijs hoger te zetten.

Let wel op

Een juiste vraagprijs is erg belangrijk. Je wilt er wat aan verdienen, maar wilt je woning ook wel verkocht krijgen. Potentiële kopers zullen snel afgeschrikt worden door een té hoge vraagprijs. Een vastgoedexpert kan steeds helpen met het schatten van de waarde van je huis of appartement, zonder jouw emotionele waarde in rekening te brengen. Je kan altijd beroep doen op Instahome voor een objectieve inschatting.

 

Wie is InstaHome?

Wij zijn vastgoedspecialisten die zich onderscheiden van andere spelers door onze transparante, menselijke en innovatieve manier van werken. Daarom organiseren we op regelmatige basis webinars met als doel verkopers zoveel mogelijk informatie te verschaffen.

Onze diensten zijn zo transparant dat je alle informatie snel en eenvoudig op onze website kan vinden. Daarnaast komen we graag langs voor een persoonlijk gesprek.

 

Topics: woning zelf verkopen, huis zelf verkopen, huis verkopen zonder makelaar, tips huis verkopen, woning verkopen zonder makelaar, appartement verkopen zonder makelaar, appartement zelf verkopen

Lien

Written by Lien